De Twee Snoeken staat garant voor originaliteit, degelijkheid en kwaliteit
De Twee Snoeken is een architectenbureau dat al sinds 1961 in ’s-Hertogenbosch werkt aan het maken van hoogwaardige woningen en gebouwen, leuke buurten en leefbare gemeenten. Daarbij beschikt het bureau over een breed scala aan expertises. Naast bevlogen architecten en interieurontwerpers zijn bij De Twee Snoeken namelijk ook o.a. ervaren projectmanagers, BIM-modelleurs, bouwfysici en kostendeskundigen werkzaam. Een sterk team met als doel het verbeteren van de kwaliteit van uw en onze leefomgeving.

Een unieke plek om te wonen
’s-Hertogenbosch is een bijzondere stad. De ommuurde vestingstad gelegen in het groen heeft vele prachtige historische panden en het is dan ook een plek waar mensen graag willen wonen. Doordat nagenoeg het gehele centrum bestaat uit cultuurhistorisch waardevolle bebouwing is het nauwelijks mogelijk om hier nog nieuwe woningen te realiseren. Met het vertrek van het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) ontstond er dan ook een unieke kans, namelijk het realiseren van een klein aantal nieuwbouwwoningen aan de ene zijde gelegen aan de Zuid-Willemsvaart en aan de andere aan één van de drie hoofdtoegangswegen van de markt; de Hinthamerstraat. Architect Joost Roefs: “Toen we van MWPO deze vraag kregen, begonnen onze handen direct te jeuken. Je krijgt niet iedere dag de kans om een klein stukje nieuwe Bossche binnenstad te ontwerpen”

Inpassing in een historische context
Architect Andrea Somma: “Anders dan in steden als Eindhoven of Rotterdam, vraagt het inpassen van nieuwe woningen in een historisch centrum als dat van ’s-Hertogenbosch om een uiterst precaire benadering.” Het maken van hypermoderne woningen in deze context zou erg vreemd zijn omdat de woningen zich dan als een dissonant afzetten tegen hun historische omgeving. Anderzijds is het ook niet logisch om historiserende woningen te maken die zich voordoen als woningen die 100 jaar geleden zijn gemaakt, de woningen mogen zich ook trots tonen als kind van deze tijd. We zijn daarom op zoek gegaan naar vormgeving waarbij de woningen op een logische en zelfbewuste wijze een passende positie innemen in de historische ontwikkeling van de stad. Enerzijds betekent dat aansluiten op de ambachtelijke historische architectuur en anderzijds laten zien dat de woningen gemaakt zijn in de 21e eeuw. Een zorgvuldige en specifieke vormgeving. Daarbij hebben we onderscheid gemaakt in de negen woningen. De woningen aan de Zuid-Willemsvaart hebben gedeeltelijk nog oude historische voorgevels. De nieuwe gevels die we hiervoor ontworpen hebben, hebben een ietwat traditionelere uitstraling gekregen dan de 3 woningen gelegen op het binnenterrein, die volledig nieuw zijn gerealiseerd. De nieuwe woningen hebben niet alleen een lichtere steen, die zich wat meer afzet tegen de kenmerkende aardetinten van het metselwerk in de Bossche binnenstad, maar ook de gevelcompositie is wat informeler dan bij de woningen aan de Zuid-Willemsvaart. Als je goed kijkt, zie je ook dat detailleringen van ramen, kozijnen en daken op een subtiele manier afwijken ten opzichte van de gekozen overige woningen.

Een plek met geschiedenis
We hadden het vermoeden dat onder de hal van het EKWC nog een historisch stukje Binnendieze aanwezig moest zijn. Toen we samen met MWPO, de gemeente en MTD landschapsarchitecten door het luik van de betonvloer kropen en in de ondergrondse ruimte stonden, waren we allemaal met stomheid geslagen. Hier was nog een prachtig stukje oude Binnendieze aanwezig, inclusief kademuren, gemetselde bogen en overkluizing. Gezamenlijk hebben we toen besloten de plannen die er tot dan toe lagen zodanig bij te stellen, dat we dit stukje Bossche geschiedenis weer voor iedereen zichtbaar konden maken.